Programma 2024 - 2025
Bezinning en Groei: mensen gevraagd.
Als denktankje voor Bezinning en Groei hebben we nagedacht of we, na het vertrek van Tjalling, het komend seizoen iets op dit gebied zouden kunnen aanbieden. We kwamen op een aantal ideeën, met als voorwaarde dat er voor elke gespreksgroep wel iemand gevonden moet worden die de leiding neemt. Het denktankje B&G kan helpen bij P.R. en andere praktische zaken.
De ideeën zijn:
* Het lezen van een boek met als titel ‘De toekomst van de kerk’ van Aarnoud van der Deijl. Het is een gemakkelijk leesbaar en zeer herkenbaar boek over alle plannen die de afgelopen decennia zijn uitgevoerd om de kerk aantrekkelijker te maken. Die hebben het niet gered, maar redt de samenleving het wel zonder de kerk?
Voor deze activiteit is iemand nodig die het gesprek leidt. Het boek zelf biedt verder voldoende structuur en gespreksstof.
* Een aantal avonden rond poëzie. Deze avonden hebben een simpele structuur. Iedere deelnemer neemt een gedicht mee dat past bij het van tevoren vastgestelde thema/onderwerp. Het gedicht wordt eerst door de inbrenger gelezen, daarna door twee of drie anderen; vervolgens vertelt de inbrenger wat ’m raakt in het gedicht, daarna kunnen de anderen iets zeggen over het gedicht; tenslotte leest de inbrenger nogmaals het gedicht voor. Daarna komt een volgende deelnemer aan de beurt.
Voor deze activiteit is iemand nodig die van gedichten houdt. Met deze opzet krijgt de avond als vanzelf structuur.
* Lernen met LeV, samen op Joodse wijze Bijbelverhalen lezen. Dat klinkt ingewikkeld maar is eigenlijk de gemakkelijkste van de drie. Er zijn speciale werkboekjes (LeV Cahiers), die door middel van vragen structuur geven aan de bijeenkomsten. Tussen de vragen door staan stukjes Bijbeltekst en stukjes tekst uit Joodse boeken. Je hoeft hiervoor geen Bijbelkennis te hebben, het enige wat nodig is, is samen in gesprek gaan. En luisteren natuurlijk.
Voor deze activiteit is iemand nodig, die ervoor zorgt dat elke nieuwe vraag door de volgende deelnemer aan het gesprek wordt beantwoord.
Je gaat gewoon het rijtje af.
Als je het wel ziet zitten één van deze activiteiten te begeleiden of je wilt er wat meer over weten, dan kun je één van ons aanspreken of mailen:
Jaap Bruinink jrbruinink@hetnet.nl
Giny Middel gi.middel@planet.nl
BEZINNING EN GROEI
Samen praten over poëzie:
Een gedicht kan met weinig woorden hele werelden oproepen: beelden waarin je je baadt, gevoelens die in je opkomen. Op twee maandagavonden gaan we weer ‘praten over poëzie’: iedere deelnemer wordt gevraagd een gedicht rond een thema mee te nemen. Die gedichten vormen de leidraad voor ons gesprek, waarbij ervoor gezorgd wordt dat ieder gedicht goede aandacht krijgt.
Op maandagavond 7 oktober is het thema ‘hoop’; op maandagavond 4 november is het thema ‘nieuw’. Het is mogelijk één van de twee avonden mee te doen, beide bijeenkomsten beginnen om 20:00 uur in de Ontmoetingskerk. Opgeven kan bij Henk van Broekhuyzen. 06 19676444 /henk@henkzelf.nl
Mediteren in de Adventstijd:
Het christendom kent een rijke traditie op het gebied van meditatie. In de verstilling kun je bij jezelf komen en ontvankelijk worden voor Gods aanwezigheid. Op twee avonden van anderhalf uur gaan we hiermee samen oefenen. Met behulp van technieken uit het oosten, zoals een goede zithouding en ontspannen ademhaling, richten we ons op teksten en afbeeldingen uit het christelijk geloof. Ervaring met meditatie is niet nodig om mee te doen. De avonden worden begeleid door Lieuwe Wijbenga.
Welkom op de maandagavonden 9 en 16 december om 20:00 uur in de Ontmoetingskerk. Aanmelden bij Lieuwe Wijbenga. 06-19356774 /ehvzuid.kerkelijkwerker@pkn-eindhoven.nl.
Wijsheid in de laatste levensfase:
In het nieuwe jaar staat een avond over wijsheid in de laatste levensfase op het programma.
Meestal is de dood op de achtergrond, zeker als we jong en gezond zijn. We komen er niet van dichtbij mee in aanraking en er is veel afleiding zodat we er niet aan denken. Maar op een bepaalde leeftijd sterven leeftijdsgenoten. Of onze partner, vrienden, familie of wijzelf worden ziek. Dan worden we bepaald bij onze sterfelijkheid. Er kunnen allerlei vragen komen zoals: wat is de dood eigenlijk? Is er een hiernamaals? Zullen we onze dierbaren daar weer ontmoeten? Er komen ook praktische vragen: hoe zal het gaan als het zover, wat kan ik alvast regelen, welke keuzes wil ik maken?
Op 20 januari 2025 van 20:00-22:00 uur is er in de Ontmoetingskerk gelegenheid met elkaar van gedachten te wisselen over de thema’s die ons bezighouden.
Berthilde van der Zwaag zal de avond leiden. Zij heeft in haar werk in de terminale zorg en in Maxima MC veel met stervenden en hun familie gesproken. Over haar ervaringen schreef ze het boek: ‘De dood nabij. Verhalen en gedachten op de grens van het leven.’ Opgave bij Berthilde van der Zwaag: BerthildevanderZwaag@on.nl.
Jaap Bruinink
UITNODIGING HUISKAMERGESPREKKEN
najaar 2024 – winter 2025
Met veel plezier nodigen we u iedereen uit voor de Huiskamergesprekken vanaf oktober van dit jaar. We hebben gekozen voor het thema ‘muziek’. Niet alleen omdat muziek en zang in kerkdienst en geloof een grote rol spelen, maar ook omdat muziek velen raakt.
Om het niet bij ‘praten over’ te houden, willen we iedereen vragen om een lied of muziekstuk mee te nemen naar het Huiskamergesprek. Dat kan een kerkelijk lied zijn, maar ook een lied uit de popmuziek; het kan een muziekstuk zonder zang zijn, maar ook de woorden van een Psalm. Het gaat om iets dat je zelf raakt, dat iets zegt over wat voor jou belangrijk is.
Ieder is vrij om te bepalen hoe je je muziek mee wilt nemen: alleen de woorden die je voorleest, of een opname die je laat horen vanaf je telefoon of een cd. Belangrijk is wel dat je lied of muziekstuk niet langer dan 5 a 6 minuten duurt, anders is de avond te kort om ieders keuze een plaats te geven.
De Huiskamergesprekken gaan dit jaar weer in twee rondes: in oktober / november kun je meedoen, en in maart / april. Er is de keuze om je in te schrijven voor een morgen, een middag of een avond.
Ieder die deze uitnodiging onder ogen krijgt is hartelijk uitgenodigd om zich op te geven.
Je kunt dat doen door even te mailen met: nettie.trapman@chello.nl
Het pastorale team